Hvilke prosessuelle rettigheter har fosterforeldre i fosterbarnets sak?

Fosterforeldre har lite prosessuelle rettigheter i barnevernssaken.

Vedtak om å flytte barnet ut av fosterhjemmet til et annet fosterhjem/ institusjon:

Ved vedtak om å flytte barnet til et annet fosterhjem eller institusjon har fosterforeldre en uttalerett. De har imidlertid ikke innsynsrett i saken og kan ikke uttale seg på et informert grunnlag, eller korrigere uriktigheter i saksgrunnlaget.

Fosterforeldre kan gis en rett til å påklage et vedtak om flytting ut av fosterhjemmet, om de anses å ha rettslig klageinteresse iht forvaltningsloven § 28.   Det er barneverns – og helsenemnda som vurderer om fosterforeldrene skal kunne klage på vedtaket ut fra en individuell vurdering Jf barnevernsloven  § 9-8.

Merk:
Regjeringen har nå fremmet lovforslag om at fosterforeldre skal få en ubetinget klagerett i saker om flytting av barnet til et annet fosterhjem eller institusjon.

Vedtak om tilbakeføring

Ved tilbakeføring har fosterforeldre en uttalerett før vedtak treffes. De har ikke partsrettigheter i sak om tilbakeføring selv om det er et etablert familieliv mellom barn og fosterfamilie jf Høyesteretts avgjørelse i sak  2022 – 729 A.

Samvær

Ved avgjørelser om samvær mellom barn og dets foreldre har fosterforeldre som hovedregel  ingen prosessuelle rettigheter. Bare helt unntaksvis kan det forekomme at fosterforeldre bør ses på som parter etter en konkret vurdering.
Ref saksbehandlingsrundskrivet til Bufdir pkt 6.5.

Dette til tross for at avgjørelser om samvær ofte involverer fosterforeldre i stor grad. Fosterforeldre har ikke innsynsrett i barnevernssakens dokumenter. De har ikke rett til å delta i forhandlinger i nemnd eller domstol.

Samvær etter at barnet har flyttet fra fosterhjemmet

Fosterforeldre kan etter en konkret vurdering ha rett til å fremme krav om samværsrett for barneverns – og helsenemnda.

Se saksbehandlingsrundskrivet til Bufdir pkt 6.5.