Vi jobber politisk for å bedre fosterfamiliers rettigheter
Norsk Fosterhjemsforening jobber politisk for å bedre rettighetene og rettsikkerheten til både barna og de voksne i fosterhjem, og heve kvaliteten på fosterhjemsomsorgen.
Nasjonalt jobber vi for å fremme brukerkunnskap fra fosterforeldre og unge i fosterhjem via våre brukerundersøkelser. Årlig lanseres Fosterhjemsundersøkelsen, der stemmene fra våre medlemmer kommer frem. Denne systematiserte brukerkunnskapen er viktig å fremme ovenfor både myndigheter, faginstanser og politikere, og ligger til grunn i vårt politiske påvirkningsarbeid nasjonalt og lokalt.
Nasjonale overordnede aktiviteter for politisk påvirkningsarbeid
- Er i dialog med statsråder i departement, spesielt Barne- og familiedepartementet
- Deltar på høringer og i møter i Barne- og familiekomiteen og fremmer våre synspunkter og setter saken på agendaen
- Svarer på viktige høringer på feltet
- Møter Barne- og familieministeren for å påvirke nye lovforslag
- Møter de forskjellige politiske partiene på Stortinget og driver påvirkningsarbeid
- Gir innspill til politiske partiers partiprogram
- Sitter i Brukerrådet hos Bufdir og er med i deres ulike prosjekter for faglig utvikling av feltet
- Møter faglige samarbeidspartnere som Barneombudet, KS, fagforeninger, andre organisasjoner, etc for å løfte saken og finne samarbeidsområder der vi står sterkere sammen
- Jobber med synlighet i nasjonale medier for å sette søkelys på saken
Påvirkningsarbeid i fylker og kommuner
Det er i kommunene fosterhjemsomsorgen skjer! Derfor jobber våre tillitsvalgte i fylkene med lokalt påvirkningsarbeid for å bedre forholdene i sine respektive kommuner. De skriver aviskronikker for å sette saken på dagsorden, de gir innspill til partiprogrammene lokalt og de går i møter med kommunestyrene, politikere, barnevernet og andre beslutningstakere.
Våre politiske fanesaker
Her er noen av våre overordnede kampsaker i perioden 2023 – 2025:
Et fosterhjemsoppdrag må anses som et komplekst offentlig omsorgsarbeid, av betydelig samfunnsverdi. Myndighetene må sørge for at rettsikkerheten og stabilitet for barn i fosterhjem styrkes, og at nok egnede personer ønsker å bli fosterforeldre ved at:
- Rettigheter for barn i fosterhjem og fosterhjemmet må forankres i lov og forskrift, for å ivareta barnets og fosterhjemmets behov og rettsikkerhet.
- Det offentlige må bære all økonomisk og juridisk risiko i et fosterhjemsoppdrag, ikke fosterhjemmet.
- Fosterforeldre må få utvidede lovhjemlede rettigheter som innebærer rett til innsyn i offentlige dokumenter som gjelder barnet og fosterhjemmet og klagerett på offentlige avgjørelser som gjelder dem.
- Frikjøpte fosterforeldre og beredskapshjem må få rettigheter som gir trygge og forutsigbare arbeidsforhold, da dette er deres jobb
- Det må settes grense for hvor lenge barn skal bo i midlertidighet i et fosterhjem. Barn skal etter en tid ha krav på innføring av tiltak som sikrer tilhørighet til fosterhjemmet.
- Barnevernet må bruke mye mer ressurser på relasjonsarbeid og samarbeid mellom foreldre og fosterforeldre
- Alle barn må få medvirke i egen sak, og ingen barn skal tvinges til samvær
- Ettervern må satses på og gis et lovhjemlet innhold og egne budsjetter. Alle unge voksne som er under ettervern, må ha rett på en trygg voksen som er der for dem ut ettervernfasen.