
Barnevernet har ofte behov for oppfølging av høykonfliktsaker innenfor fosterhjemsomsorgen. Programmet RAUSEHET tilbyr tiltak som barnevernet kan benytte seg av i slike saker.
Hva er Brobyggerprogrammet RAUSHET?
Brobyggerprogrammet RAUSHET er utviklet for å styrke samarbeidet mellom barnevernstjenester, fosterforeldre og biologiske foreldre, spesielt i saker der konfliktnivået er høyt og samarbeidsproblemene er uttalte. Med fokus på å gjøre kommunikasjonen enklere, kan programmet bidra til at barna under offentlig omsorg får den støtten de fortjener.
Hvorfor velge Brobyggerprogrammet RAUSHET?
Programmet gir praktiske løsninger og støtte i både enkeltstående saker og for generell kompetanseheving internt i barnevernstjenestene. Det er et fleksibelt program som tilpasses spesifikke behov, samtidig som det fremmer et bedre samarbeid i utfordrende situasjoner.
Praktisk info
Kostnader knyttet til programmet, som honorarer og reiseutgifter for de som leder det, dekkes av de som bestiller tjenesten. Innholdet er lett å innlemme i daglig drift, og tiltakene kan skreddersys i samarbeid med Stiftelsen Fyrlykta.
Når og hvordan starter du?
Brobyggerprogrammet RAUSHET kan settes i gang når det oppstår samarbeidsutfordringer mellom barnevernstjenesten, fosterforeldre og biologiske foreldre i omsorgsplasseringer. Det er spesielt nyttig i situasjoner med høyt konfliktnivå, der kommunikasjonen trenger en forbedring for å sikre barnets beste. Programmet kan også være et verdifullt element i den faglige utviklingen internt i barneverntjenestene. Stiftelsen Fyrlykta drifter programmet på vegne av Norsk fosterhjemsforening, og barneverntjenestene oppfordres til å ta direkte kontakt for mer informasjon og pristilbud.
For mer detaljer, besøk: https://www.fyrlykta.no/tjenesteromrader/brobyggerprogrammet-raushet/
Hva inneholder programmet?
Programmet inkluderer foredrag, samtaler, individuell oppfølging og digitale kurs som gir verktøy for å forbedre samarbeidet.
Digitale verktøy
- Digital samtale: En veiledningstime der samarbeid mellom foster- og biologiske foreldre utforskes.
- Kortfilmer og kurs: Inspirerende og lettfattelige ressurser som gir verktøy for bedre samarbeid.
- Guider for samvær og samarbeid: Utviklet med erfarne fagfolk for å gi best mulige råd.
Visjonen bak RAUSHET
Brobyggerprogrammet er bygget på kjerneverdier som Respekt, Anerkjennelse, Undring, Språkbevissthet, Helhet, Empati, og Tillit. Disse verdiene danner grunnlaget for et bedre samarbeid som setter barnas behov og trivsel i sentrum.
Vi inviterer barnevernstjenester til å ta i bruk Brobyggerprogrammet RAUSHET for å styrke samarbeidet og sikre at barna får den støtten de fortjener. For mer informasjon, ta gjerne kontakt med Stiftelsen Fyrlykta for en uforpliktende samtale om dette er noe du vurderer for din tjeneste.
De digitale ressursene består av:
Digital brobyggersamtale: leie av en times samtale mellom fostermor og mor, og deres utvikling av samarbeidet om barnet.
Inspirasjon til Brobyggerprogrammet RAUSHET: kortfilm om programmet.
Gratis nettkurs «Brobyggerkurset RAUSHET»: gjennom kurset forklares det kompliserte som skjer i og mellom mennesker, på en enkel måte. Her er klipp fra filmene som vises på kurset.
Samværguide for foreldre, fosterforeldre og barnevernstjenester: her får du anbefalinger for å planlegge og gjennomføre trygge og gode samvær for barn.
Samarbeidsguide for fosterforeldre og barnevernstjenester: guiden er utviklet i et samarbeid mellom fire barneverntjenester og fire fosterforeldre.
Metode
Brobyggerprogrammet RAUSHET sin visjon er at barn i fosterhjem skal kunne fortelle historier om sin identitet og sitt liv – som er gode å leve med. Barnets identitet er både knyttet til familien det kommer fra og til nye omsorgspersoner. Å bidra til at barnet kan fortelle gode historier, betyr å gi støtte til barnets identitetsutvikling og knytte historiene fra fortid og nåtid sammen. Både foreldre, fosterforeldre og barnevernet har en rolle i dette viktige arbeidet. Metoden som brukes gjennom Brobyggerprogrammet, er samarbeid mellom disse viktige voksne.
I Brobyggerprogrammet løfter vi fram noen kjerneverdier som gir grunnlag for et godt samarbeid. De kalles raushetsverdiene fordi bak bokstavene i ordet RAUSHET, finner vi noen verdier som vi tror er viktig i likeverdig kommunikasjon mellom mennesker: Respekt, Anerkjennelse, Undring, Språkbevissthet, Helhet, Empati og Tillit. Her er en kort video som illustrerer raushetsverdiene mer i detalj.
Praktiske opplysninger
For foredrag- og kursvirksomhet ber vi bestiller om å dekke honorar til brobyggere og eventuelle reiseutgifter.
Om du kjenner til noen eller selv kunne tenke deg å være Brobygger, ta kontakt med oss for en uforpliktende prat.