Inspirerende Fosterhjemskonferanse
Norges fremste fosterhjemseksperter traff blink på Fosterhjemskonferansen 2023. Fosterhjemskrise til tross, – applaus, styrke og optimisme preget konferansen i år.
Barne- og familieminister Kjersti Toppe åpnet Fosterhjemskonferansen 2023 med et brak, da hun laserte en stor seier for Norsk Fosterhjemsforening.
–Fosterforeldre får heretter klagerett på rammevilkårene til fosterhjemsoppdrag. Norsk Fosterhjemsforening har kjempet for dette, og jeg er glad for at det nå blir en realitet. Dere jobber for å øke rettsikkerheten for fosterforeldre, og nå har vi fått til en endring, sa ministeren i sin åpningstale.
Flyttinger, økonomi og fosterfamiliers rettigheter
Kjersti Toppe takket Norsk Fosterhjemsforening for fakta i saker som utilsiktede flyttinger og bedrede rettigheter for fosterforeldre, og var tydelig på at foreningen gir viktige innspill som departementet lytter til.
– Fosterhjemsundersøkelsen til Norsk Fosterhjemsforening viser at mange fosterforeldre tar økonomisk risiko ved å ta oppdraget. I forhold til Fosterhjemsmeldingen som kommer, ser vi på muligheter for pensjon og andre økonomiske rettigheter for fosterforeldre. Fosterhjem er det beste tilbudet vi kan gi sårbare barn. Vi jobber nå aktivt med å implementere stakstiltakene som vi lanserte i vår, sa barne- og familieministeren.
Et stort skritt i riktig retning
–Klagerett er utrolig viktig for stabiliteten for barn i fosterhjem, og flere fosterforeldre vil greie å stå i samfunnsoppdraget. Vi gleder oss over et stort og viktig steg i riktig retning for rettsikkerheten på fosterhjemsfeltet, sier Granaas.
Hun holdt et gnistrende innlegg om Fosterhjemsundersøkelsen 2023, og hva som må til for å lykkes med fosterhjemsomsorgen i Norge.
Barneombudet: -Snakk med utestemme!
Tone Granaas fikk støtte av et like engasjert Barneombud – Inga Bejer Engh – som ga klar beskjed om at vi må tørre å snakke med utestemme for å lykkes.
-Vi trenger å få med oss toppledere og lokalpolitikere. Vi trenger at dere roper høyt for barna og er på deres lag. For det hjelper lite hvis alle bortsett fra de som styrer Norge, skal snakke med utestemme. Ungdommene i fosterhjem ønsker seg en vanlig hverdag som alle andre. De frarøves stabilitet og ro av systemet, enda de trenger mer stabilitet enn barn som bor hjemme hos egne foreldre, sa Barneombudet.
Hun la vekt på at Staten må gi føringer for hvor mange ansatte det skal være i barnevernstjenesten i hver kommune, ut fra hvor mange barn det er.
-Staten styrer for barnehage og skole, men ikke for de som trenger det mest, sa Barneombudet.
-De eksperimenterer med barns liv
En toppleder som engasjerer seg i fosterhjemssaken, er samfunnsøkonom og partner i Menon Economics, Simen Pedersen. Han holdt to oppsiktsvekkende foredrag under konferansen, og hadde sterke appeller:
«Man eksperimenterer med barnas liv når man ikke har empiri på hva som fungerer og ikke. Det handler tross alt om våre barns framtid. Når vi vet at et barn bor i fosterhjem gjennomsnittlig i åtte år, er dette snakk om nesten hele barndommen deres. En barndom de aldri får tilbake. Vi kan ikke risikere at den ødelegges av beslutningstakere som ikke vurderer konsekvensene for barna det gjelder».
Barna blir ikke hørt!
Leder for Barnevernsutvalget, professor Marit Skivenes, oppsummerte NOU’en på 2 minutter på en imponerende måte.
-Det er en stor utfordring at barna ikke får informasjon, og opplever å ikke bli hørt, sa Skivenes og viste blant annet til Fosterhjemsundersøkelsen 2023.
Skivenes presenterte forslag om barnerepresentantordning (BRO) som skal sikre barn uavhengig representasjon og som har i oppgave å ivareta interessene til barn som må flytte ut av hjemmet. Flere andre dyktige professorer holdt lærerike foredrag under konferansen.
Populær advokat
Ikke minst ble advokat Mathias Røeds innlegg med praktiske, rettslige tips og råd rundt fosterhjemsoppdraget, svært godt mottatt. Røed er en av foreningens samarbeidsadvokater, og inngår som en del av våre medlemsfordeler med advokat-rabattavtale.
-Konferansen ga meg inspirasjon, kraft og håp
-Denne konferansen ga meg inspirasjon, kraft og håp om en bedre fremtid for fosterbarna, og håp om en positiv retning til barnas beste, sa barnevernsstudent og anerkjent spaltist i vårt medlemsblad Fosterhjemskontakt, Heidi Åsheim. Hun gleder seg allerede til Fosterhjemskonferansen 2024.
Heidi Åsheim har vokst opp i fosterhjem. Hun har skrevet et tankevekkende innlegg om konferansen på LinkedIn, som anbefales å lese.
Ny Fosterhjemskonferanse i 2024
320 deltakere ble servert 16 foredrag over to dager. Deltakerne ble ledet stødig gjennom to konferansedager av møteleder Signe Horn.
-De tilbakemeldingene som deltakerne gir oss nå i etterkant, viser at vi traff blink både på tematikk og valg av foredragsholdere. Vi lover å arrangere ny Fosterhjemskonferanse høsten 2024, for vi ser at fagfolk, fosterforeldre og beslutningstakere både trenger og ønsker dette, avslutter generalsekretær Tone Granaas i Norsk Fosterhjemsforening.