Nytenking for å løse fosterhjemskrisa

Stadig flere Bufetater, private barnevernsaktører og kommuner tar nå samme grep for å bevare sine fosterhjem.

Tekst: Ingunn Larsen

-Skal vi bevare gode fosterhjem, må vi tenke nytt, sier Thomas Edvardsen i Familiehjelp. Han samarbeider med Norsk Fosterhjemsforening for å sikre at fosterhjem han har ansvar for, evner å stå i oppdraget.

Thomas har ansvar for rekruttering og oppfølging av fosterhjem hos den private barnevernsaktøren Familiehjelp as. Fosterhjemsundersøkelsen viser at om lag 65% av dagens fosterforeldre ikke vil anbefale andre å stå i oppdraget. Det bekymrer Thomas.

-Hvordan unngå flyttinger og sikre at fosterhjemmet består?

-Som oppdragsgiver har Familiehjelp besluttet å betale medlemskontingenten til Norsk Fosterhjemsforening for fosterfamiliene vi har ansvar for. Foreningen tilbyr et bra opplegg slik at fosterforeldrene greier å stå lenger i dette viktige samfunnsoppdraget. De tilbyr rådgivning hos faglig rådgiver, kompetanseheving og mer trygghet for fosterforeldrene hvis de skulle være uheldige å komme i en tvist med oppdragsgiver. Foreningen er en nøytral organisasjon som de kan drøfte saker med. Dermed er foreningen en avlasting for oss som er oppdragsgivere. Jeg anbefaler dette samarbeidet på det sterkeste for å skape langsiktige fosterhjem, mener Thomas. Han oppfordrer offentlige og private barnevernsaktører til å selv ta ansvar for å melde inn nye fosterfamilier til foreningen, slik at de får støtte og et nettverk fra starten.

«Over 250 barn venter på et trygt hjem. Vi må samarbeide på tvers for å løse krisa!»

Generalsekretær Tone Granaas

Leder av EFOS i Oslo, Stein Grødal og fagkonsulent Gjertrud Meyer anbefaler medlemskap. (Foto: Ingunn Larsen).
Det offentlige støtter opp
Stadig flere Bufetater og kommuner ønsker at deres fosterhjem skal være medlem i Norsk Fosterhjemsforening. Mange betaler derfor fosterfamilienes medlemskap til foreningen.

-Hvorfor anbefaler dere fosterforeldre å bli medlem i foreningen?

– Det fellesskapet som fosterforeldre kan få gjennom å være medlem av en interesseorganisasjon som Fosterhjemsforeningen, er veldig bra. Der møter de andre fosterforeldre med masse erfaring. De får noen å snakke med som forstår hvordan det er å være fosterhjem og de kan delta på hyggelige aktiviteter og samlinger med andre fosterfamilier. Det er bra for både små og store. Medlemmer vil kunne få en organisasjon å rådføre seg med. Både med erfaringsbaserte «likepersoner» som er fosterforeldre selv, og med faglig utdannet rådgiver på Den nasjonale rådgivningstelefonen for fosterforeldre – når de trenger det. Det er viktig! Fosterforeldre kan få tilgang til å lære mye praktisk om samvær, brobygging med foreldre, oppdragelse og andre temaer som bidrar til kompetanseheving, og som kommer i tillegg til den opplæring de får gjennom Solid grunnopplæring. Kompetansen bidrar til at fosterforeldre kan stå lenger i oppdraget. Det er win-win for både oss som rekrutterer og gir opplæring til fosterhjem og for fosterfamiliene. Vi i Oslo heier på at alle gode krefter som kan stå sammen for barn og unge og fosterhjem, enten vi arbeider i etat, bydel eller interesseorganisasjon. Vi ønsker alle å bidra til å løse fosterhjemskrisen, sier Stein og Gjertrud.

Bufetat er med på laget

– Vår erfaring er at påfyll av faglig kunnskap, forståelse fra omgivelsene for utfordringene man står i og konkrete verktøy til hjelp når hverdagen blir vanskelig, har forhindret mange brudd og utilsiktede flyttinger. Målet vårt er å skape stabilitet, og sammen med kommunene jobber vi mye med å bygge gode lag rundt både fosterhjem og barnet. Fosterhjem trenger å ha mennesker og systemer rundt seg som heier på og forstår den utrolig viktige jobben de gjør! Norsk Fosterhjemsforening er en viktig aktør som står på for medlemmene sine, som både bidrar og heier, sier Katrine Skjønhaug, teamleder for Regionalt Kompetansestøtteteam i fosterhjemstjenesten, Bufetat region øst.

-Vi får støtten vi trenger i foreningen

Kjell og Heidi Kirkeng i Lier har vært fosterforeldre i 19 år. De stortrives med liv i huset etter at egne barn har flyttet hjemmefra.
– Vi legger ikke skjul på at det ofte er krevende å være fosterforeldre. Det kan være ensomt å stå i dette for mange, og da trenger man en nøytral part å snakke med som vet hvor skoen trykker. Vi er medlem i Norsk Fosterhjemsforening hvor vi har et nettverk med andre fosterforeldre. Erfarne fosterforeldre og likepersoner som har tid til en prat når dagene er tunge, sier Kjell og Heidi som har åpnet hjertedører og husdør for 5 barn fra barnevernet.

Nuela (18) måtte gjennom flere flyttinger før hun endelig fikk en stabil havn hos familien Kirkeng. Her har hun det trygt og godt mens hun studerer til å bli «noe samfunnsnyttig». Familiehjelp as legger forholdene til rette og betaler medlemskapet til Norsk Fosterhjemsforening og sørger for god ettervernsordning for Nuela.

Rekruttering av fosterhjem